Jouw hoofd is jouw gevangenis.

juni 2020

Je weet het zeker. Je bent niet goed genoeg. Je kunt het niet. Mensen vinden je niet leuk. Men doorziet jou. Iedereen weet, zoals jij dat weet, dat je eigenlijk niet zo slim bent en natuurlijk weet je zeker dat het iedereen verbaast dat je deze baan hebt, want eigenlijk ben je er niet zo goed in. En natuurlijk weet je ook dat niemand jou die nieuwe functie gunt. Je weet het allemaal. In jouw hoofd is er geen ruimte voor iets anders dan deze volledige waarheid. En dat het waar is, dat is wel duidelijk. Kijk maar eens hoe ze me soms aankijken en luister maar eens naar wat ze tegen me zeggen. Ik ben het ook gewoon niet waard want ik kan ook niet zoveel en slim ben ik al helemaal niet. En ik zeg altijd van die stomme dingen. Daarom houd ik me maar stil, ook wanneer ze me aanvallen tijdens een vergadering. Dan weet ik gewoon niet wat ik moet zeggen want dan zeg ik toch stomme dingen. Deze gedachten maken je ongelukkig, zelfs doodongelukkig. En je weet dat je er niets aan kunt doen, want dit is wat het is. Zo is het leven nu eenmaal. En zo’n leven is de basis van heel veel stress, want nooit is het genoeg, nooit is het goed, wat je ook doet. Jouw gevecht tegen de wereld is in feite een gevecht tegen je eigen gedachten. Een gevecht tegen jezelf en dan kan er maar één de verliezer zijn, want winnaars zijn er in dit gevecht niet.


kun jij het omkeren?


Wat zou het mooi zijn wanneer je iets anders zou denken. Stel je eens voor dat je de wereld heel anders zou zien. Dat je in alles wat je hoort en ziet kansen en positieve dingen zou ontdekken. Dat je zou weten dat je altijd onder alle omstandigheden goed genoeg bent. Dat mensen jou leuk vinden en dat zij net als jij onderkennen dat je eigenlijk best wel slim bent. En dat jouw collega’s jou die nieuwe functie gunnen. Dat je in de blikken van collega’s en anderen geen enkele vijandigheid kunt ontdekken en dat opmerkingen die je krijgt jou beter doen voelen. En stel nu eens, dat je weet dat je belangrijk bent. Niet alleen voor jezelf, maar dat je ook een maatschappelijk nut vervult door collega’s en anderen te helpen. Dat je waardering krijgt voor wat je doet. Dat je je nek durft uit te steken omdat het je niet interesseert wat men van je vindt. En wanneer een collega je tijdens een vergadering aanvalt, leg je rustig uit hoe het zit zonder je druk te maken over de gevolgen.


kun jij anders denken en gelukkig worden?


Het lijken twee totaal verschillende werelden: vol zitten met negatieve gedachten over je zelf òf de wereld en jezelf positief zien. En toch hebben ze één heel belangrijk ding gemeen: het zit alleen maar in jouw hoofd. Jouw wereldbeeld en jouw waarheid zitten alleen maar in jouw hoofd en nergens anders. Waarom kies je dan voor die negatieve gedachten en laat je jouw wereld verzieken door die negativiteit in jezelf? Waarom kies je er niet voor om de wereld anders te gaan zien?

Het antwoord is simpel: omdat je dat niet kunt. Was het maar zo gemakkelijk. Was je maar in staat om jouw gedachten gemakkelijk te veranderen. Er zijn zoveel mensen die honderden zelfhulp-boeken in de kast hebben staan waarin staat dat je je mindset moet veranderen en die methoden beschrijven waarop dat moet, en nog lukt het niet om die negatieve gedachten om te buigen. Stel je voor dat ik het vanaf nu anders zou doen, wat zouden mensen dan van mij denken? Helaas, onze gedachten zijn ontzettend hardnekkig en jouw brein blijft halsstarrig vasthouden aan jouw waarheid dat het allemaal aan jou ligt. Dat jij het niet kunt, dat jij niet leuk bent, en niet slim, en lelijk, en dat het jouw schuld is, en……. Je wordt gevangen gehouden door jouw eigen hoofd.


je bent wie je denkt te zijn.


Toch zijn het alleen maar jouw gedachten die bepalen hoe jij jouw wereld ervaart. En hoe jij de wereld ziet en ervaart, zo zul je je ook gedragen. Jij bent wie je denkt te zijn. En het is zo logisch dat je dat niet om kunt keren. Daar zijn een aantal redenen voor:

  1. Het is doodeng om te veranderen, want je weet wat je hebt maar je kunt je geen voorstelling maken van wat je krijgt. Dat is doodeng en onveilig. Stel je voor dat de wereld dan niet meer veilig is? Ons hele systeem komt daartegen in opstand.
  2. Zoals iedereen heb jij een interne saboteur die jou geweldig in de weg zit, want je bent zo oud geworden door te zijn wie je bent en dat moet vooral zo blijven, want dat is veilig. Het effect is dat je niet gaat veranderen, want die interne saboteur creëert zoveel weerstand tegen veranderingen, dat het jou nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt te veranderen.
  3. Jouw emoties zijn veel sterker dan jouw gedachten. Gedachten worden gestuurd door jouw emoties die zijn gekoppeld aan ervaringen en herinneringen uit het verleden en zodra je getriggerd wordt door een gebeurtenis, hoe klein ook, nemen je emoties het over. En emoties zijn veel sneller in je hoofd dan jouw gedachten.
  4. Je bent je gevoel kwijt want je zit alleen nog maar in je hoofd en het is zo moeilijk om nog echt iets te voelen, want je hebt het afgeleerd om te voelen want dat maakt het alleen maar erger. Wat je voelt is verdriet en boosheid en frustratie en schuld en schaamte en dat voelt zo naar, dat wil je niet, dus ben je steeds meer in je hoofd gaan zitten. Dan hoef je niet te voelen.
  5. Je zoekt de oorzaken buiten jezelf omdat het niet bij je opkomt dat het aan jezelf ligt. Jij bent gewoon wie je bent en het is niet anders. Anderen accepteren mij niet, dus ligt het aan anderen, of aan de omstandigheden, of aan…..


bevrijd jezelf van jouw keurslijf.


Als jij de stellige overtuiging hebt dat je niet goed genoeg bent, dat je het niet waard bent en dat binnenkort wel zal blijken dat je eigenlijk niets kunt en dat ze jou niet leuk vinden, dan heb je geen gemakkelijk leven en heb je de basis gelegd voor ziektes en burn-out. Dan is het niet langer de vraag òf je ziek wordt, maar wanneer. Veel van mijn clienten zijn ziek of hebben een burn-out, of beiden. En slechts een enkeling is zich ervan bewust dat het hun eigen gedachten zijn die ze in die situatie hebben gebracht. Maar altijd zijn ze er van overtuigd dat dit hun leven is, dat dit het leven is dat voor hen is weggelegd.

Gelukkig zijn er goede en eenvoudige methoden om jouw gedachten om te zetten zodat je een ander leven krijgt. Het begint altijd met bewustwording. Ik leer je te begrijpen dat het alleen jouw waarheid is en dat het zich allemaal in jouw hoofd afspeelt. Vervolgens leer ik je hoe je de vastzittende emoties kunt loskoppelen van jouw ervaringen en herinneringen die jou steeds weer triggeren in dat oude gevoel. Hierdoor zie je de ervaringen en herinneringen als levenslessen die jou wijzer maken, maar jou niet langer besturen. Je gaat merken dat de weerstand tegen de verandering steeds minder wordt, want in een aantal weken is er al zoveel veranderd dat je begrijpt dat de wereld niet eng is wanneer je verandert, maar veel leuker.