Stress is een bijzonder fenomeen. We denken allemaal te weten dat het vooral drukte en spanning is. De leidinggevende die te veel vraagt. De directeur die te hoge targets stelt. De partner die te veel van je eist. Allemaal oorzaken die we heerlijk buiten ons zelf kunnen plaatsen. Wij kunnen er immers niets aan doen dat anderen bij ons zoveel stress veroorzaken.


Helaas is dit maar een klein gedeelte van de waarheid. Stress is veel meer dan alleen maar drukte en spanning. Wanneer de belasting groter is dan de belastbaarheid treedt automatisch stress op. De grote vraag is waarom je zoveel drukte en spanning voelt.

  • Voel je je niet goed genoeg?
  • Ben je bang dat je het niet kunt?
  • Durf je geen nee te zeggen?
  • Vind je het moeilijk om voor je mening uit te komen?
  • Maak je je zorgen om wat mensen van je denken?
  • Ben je bang dat je buiten de groep valt wanneer je niet meewerkt?
  • Heb jij het gevoel dat het nooit goed genoeg is wat je doet?


Stress ligt nooit buiten je zelf. Jij kiest er ten slotte voor om op een bepaalde manier te reageren op alles dat van buitenaf komt? Jij reageert op een bepaalde manier op dingen die gebeuren. Helaas hebben we daar geen keuze in, want de wijze waarop jij de wereld ziet en ervaart heb je als kind geleerd. Het is jouw programmering geworden. Jij reageert zoals je altijd doet, omdat je geen keuze hebt. En hoe jij jouw wereld ervaart kan ontzettend veel stress geven.


En stress voel je vaker niet dan wel. Chronische stress zit verborgen in jouw hele lijf zonder dat je er erg in hebt. Je wordt er ziek van. Het breekt jouw immuunsysteem af waardoor allerlei ziektes vrij baan hebben. En naarmate de jaren vorderen word je zieker en zieker en je hebt geen idee waar het vandaan komt. 


Jarenlang heb ik mezelf ontzettend ziek gevoeld en pas toen ik een geweldige burn-out begon bij mij het besef te komen dat ik stress had. Stress is de oorzaak van een burn-out en wanneer ik een burn-out kreeg moest ik wel stress hebben. Die stress had ik nooit gevoeld en wanneer ik al iets voelde had ik niet de conclusie getrokken dat het stress zou kunnen zijn. En pas toen ik besefte dat ik stress had kon ik de verbanden zien.


Wanneer je ziek wordt is het zeker dat je immuunsysteem niet goed heeft gewerkt. En wat is de grootste vijand van je immuunsysteem: stress. Stress breekt je immuunsysteem af waardoor je vatbaar bent voor allerlei ziektes. Toen ik mijn stress ging aanpakken begon ik na twee maanden te merken dat ik mij heel veel beter ging voelen. Zowel mentaal als fysiek. Al mijn kwalen verdwenen en de wereld werd een veilige plek.


Wil je meer over stress weten? Je kunt me altijd bellen of mailen of via het contactformulier een bericht sturen. Je kunt ook mijn boek kopen waarin ik uitleg wat stress is en wat de dieper liggende oorzaken van stress zijn.